Trans zorg update: meer van hetzelfde

Logo van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

In een brief die de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer heeft gestuurd op 9 mei jl., schrijft hij dat er met de Kwartiermaker Transgenderzorg hard gewerkt wordt om het mogelijk te maken dat huisartsen die willen maar nog niet officieel mogen omdat ze geen nascholing hebben gehad, binnenkort trans patiënten kunnen helpen. Dit jaar en volgend jaar zullen naar verwachting een honderd huisartsen die eerder hebben aangegeven te willen, een webinar volgen om bijgespijkerd te worden op dit gebied. Daarna kunnen ze dan aan de slag. Het grote voordeel van zorg bij de huisarts is dat daarmee de zorg laagdrempeliger wordt en beter toegankelijk.

De minister schrijft er in eerste instantie dit over:

Het gaat daarbij met name om ondersteuning bij de hulpvraag en navigeren door
het zorglandschap, ondersteuning en begeleiding tijdens het wachten op zorg,
nazorg en follow-upzorg bij een hormoonbehandeling.

Dat wil zeggen dat je nog niet voor initiële 'aanmeting' van hormoonzorg terecht zou kunnen. Het is vooral om te zorgen dat huisartsen snappen waar ze terecht kunnen, en hoe ze door het moeras van de verzekeraars kunnen navigeren. Wat de minister betreft blijft diagnostisering nog op een hoger niveau, bij specialisten. Minister Kuiper lijkt dat niet erg te vinden omdat de wachttijden bij de vier universitaire medisch centra waar hormoonzorg gestart wordt, maar 45 wachtenden zijn met een wachttijd van acht weken. Wat Principle 17 betreft is dat een optimistische telling die geen oog lijkt te hebben voor de mensen die nog in de diagnostische fase van de keuringspsychologen zitten. Dit is de meting achter de haldeur. De grote groep van meer dan 3000 mensen die nog in de hal zit te wachten tot de keuringspsycholoog ze doorstuurt is niet meegenomen. En hoeveel mensen nog buiten rondlopen daarvan geeft men zich überhaupt geen rekenschap.

 

Logo ministerie VWS

Het is interessant dat de minister hier nog met een verouderd model rekent. Blijkens een advies van vorig jaar van het ZorgInstituut Nederland, dat zich bezig houdt met de toegankelijkheid van de zorg, is er door de aanname van de nieuwe internationale ziekteclassificatie van de WHO in 2019 geen reden meer om de psychologische poortwachter te handhaven. Omdat de ICD, zoals de classificatie heet, genderincongruentie - de nieuwe term voor wat in Nederland nog genderdsyforie heet - uit de afdelingen van geestelijke problemen of identiteitsstoornissen heeft gehaald. Dan heb je dus geen keuringspsycholoog nodig. Dit is nog niet verder doorgesijpeld in beleid en het zal geen verbazing wekken wanneer vooral Amsterdam UMC hieraan wil vasthouden wegens hun onderzoeksbelangen. 

De minister schrijft ook over experimenten met triage: snelle uitvraag wat het probleem is, hoe zwaar het is en wat er aan te doen. Wellicht kunnen mensen die weten wat ze willen dan snel door naar een arts, of een psychologisch behandelaar naar keuze - die dus geen poortwachter is. Dit triage idee komt uit een D66-motie van vorig jaar en wordt gretig opgepakt als optie om nog maar geen keuringspsychologen eruit te hoeven slopen, ze hooguit uit te faseren na jaren overbodig onderzoek. (Want internationaal is er al veel bekend over het succes van zorg zonder poortwachter, zie ook ons artikel over Barcelona.)

Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. Positief is dat er meer en meer plek is voor medische en psychologische zorg, er is een echte officiële transcoach, emancipatie gaat door, meer en meer mensen gaan eerst met zichzelf aan de gang en zien de geneeskunde steeds meer als een nuttige partner in zelfverwezenlijking, om hun lichaam zo te kneden dat het als een thuis voelt in plaats van een last. We gaan vooruit, maar het kan veel beter en met uiteindelijk veel minder kosten aan uitval en opvang als men onze rechten gewoon respecteert en niet aan ouderwetse ideeën vasthoudt.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.